Ga naar de inhoud van deze pagina Ga naar het zoeken Ga naar het menu
Vorige pagina

RAADSVERGADERING

Digitale openbare raadsvergadering

donderdag 19 november 2020

17:00 - 23:00
Locatie

Digitaal, via videobellen

Voorzitter
drs. L.J. Gebben
Toelichting

LET OP: DE VERGADERING BEGINT OM 17.00 UUR.
U volgt de raad rechtstreeks via de website van de raad (op de FrontPage de webcast van 19 november 2020) en het tv-kanaal van RTV NOF.
Welkom bij de raad!

Uitzending

Agendapunten

  1. 1

    Besluit

    De heer M. Klont is afwezig. Daarnaast zijn de heer E. Duursma en mevrouw J. van der Veen pas aanwezig vanaf halverwege de behandeling van agendapunt 3 'Duurzaamheidsagenda, transitievisie warmte, rkc-rapport Energietransitie'. Mevrouw B. Scheepsma is tijdens de vergadering enige tijd afwezig (zie registratie bij betreffende agendapunten).

  2. 2

    De voorlopige agenda van de raad wordt door de agendacommissie vastgesteld. Bij dit agendapunt stelt de raad officieel de agenda en de volgorde van de te behandelen onderwerpen vast.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (1), FNP-fractie (5), VVD-fractie (2), GrL-fractie (2), PvdA-fractie (3), PvdB-fractie (1)

    Besluit

    De agenda wordt als volgt gewijzigd vastgesteld:
    - n.a.v. het ordevoorstel van de heer M. Steenland (PvdA) wordt de motie vreemd PvdA - opstellen richtlijnen actieve en passieve informatieplicht' behandeld als agendapunt 6.a
    - n.a.v. het ordevoorstel van de heer P. van de Hoef (PvdA) wordt het onderwerp 'Informatie COVID-19' behandeld als agendapunt 6.b;
    - n.a.v. het ordevoorstel van de heer G. van der Meijden (CDA) wordt het onderwerp 'Oprichting van en deelneming in Vereniging van Eigenaren Nije Westermar behandeld als agendapunt 6.c;
    - agendapunt 4 komt te vervallen omdat de motie(s) over zonneparken worden behandeld bij agendapunt 3;
    - mevrouw B. Scheepsma (GrL) dient een motie vreemd bibliotheek in, deze wordt aan de agenda toegevoegd.


    Daarnaast dient mevrouw B. van Zandbergen (GrL) een ordevoorstel in om de status van agendapunt 10 'Burgerinitiatief De Warren natuurlijk groen' te veranderen van besluitvormend naar opiniërend. Voorafgaand aan de stemming hierover worden de volgende stemverklaringen afgelegd:
    - de heer P. Reitsma (FNP): ik fyn dat wy in prosesfoarstel net opiniearjend behannelje moatte.
    - de heer G. van der Meijden (CDA): dit is niet in de agendacommissie besproken, ik hoor geen nieuwe informatie dus ik stem tegen;
    - de heer. D. Hooijenga (CU): ik stem voor vanwege de vele vragen die nog leven.
    Het ordevoorstel wordt met 12 stemmen voor (CDA (3): F. Haenen, J.W. Sietsma, M. Wieringa, GrL (2),  PvdA (3), VVD (2), CU (1)) en 8 stemmen tegen (CDA (3): A. Kramer, G. van der Meijden, L. Westerdijk), FNP (5)) aangenomen.

  3. 3

    Status: opiniërend.
    Op 4 november is het memo lichtbeleid van het college toegevoegd aan de stukken. Is gemaakt naar aanleiding van vragen Partij voor de Boeren tijdens de raad van 17 september 2020 en een toezegging van wethouder Bouwman.


    KORTE PROCESBESCHRIJVING VAN HET ONDERWERP
    Op 17 april 2019 heeft de raad de startnotitie duurzaamheidsagenda vastgesteld. Op basis van deze startnotitie is in samenwerking met de gemeente Achtkarspelen, een concept duurzaamheidsagenda en een concept warmtevisie opgesteld. Met de
    duurzaamheidsagenda wordt invulling gegeven aan de duurzaamheidsambities. Daarnaast vloeit uit het Klimaatakkoord voort dat iedere gemeente uiterlijk in 2021 een warmtevisie vastgesteld dient te hebben. Op 10 september 2020 (Iepen Poadium) en 17
    september 2020 (informerend) zijn de concept duurzaamheidsagenda en concept warmtevisie reeds in raadsbijeenkomsten behandeld. De Rekenkamercommissie heeft het onderzoeksrapport 'Raad weten met energie' gepresenteerd in het Iepen Poadium van 6 oktober aan de raad. Dit rapport wordt betrokken bij de duurzaamheidsagenda en de transitievisie warmte.
    De raad geeft bij de behandeling van dit agendapunt het college richting voor gewenste aanpassingen en de aanbevelingen uit het rapport van de Rekenkamercommissie. De besluitvormende raadsbehandeling van de duurzaamheidsagenda en warmtevisie staat gepland in januari 2021.


    Behandeling:
    •Wethouder: kan een inleidende toelichting geven
    •Opiniërende behandeling: raad discussieert onderling zonder vaste termijnen
    •College: kan nog inhoudelijk reageren
    •Voorzitter: conclusie vervolgproces

    Besluit

    De raad bespreekt de onderwerpen opiniërend.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    Aanvragen zonneparken
  4. 3.1

    Besluit

    De motie wordt ingetrokken n.a.v. de toezegging van de portefeuillehouder en in afwachting van de besluitvormende behandeling.

    Moties

    Titel
    M-3-1- Moasje FNP, VVD, GrL, PvdB - Sinneparken
  5. 3.2

    Besluit

    De motie wordt ingetrokken n.a.v. de toezegging van de portefeuillehouder en in afwachting van de besluitvormende behandeling.

    Moties

    Titel
    M-3-2 Moasje CDA, PvdA - Sinneparken
  6. 4

    Status: besluitvormend.


    Behandelwijze:
    Indieners: korte toelichting
    Raad: reacties
    College: reactie
    Stemming over de motie

    Besluit

    Dit agendapunt is vervallen omdat de motie is ingetrokken.

  7. 5

    Status: besluitvormend.
    Vooraf ingediende schriftelijke technische vragen en de antwoorden daarop en eventuele amendementen en moties worden bij de besluitvorming betrokken.


    KORTE PROCESBESCHRIJVING VAN HET ONDERWERP
    De provincie heeft in de provinciale verordening onlangs ruimte geboden voor kleine windmolens bij bestaande agrarische bedrijven. Om deze windmolens te kunnen vergunnen moeten de bestemmingsplannen worden aangepast. In onze situatie is het via een uitgebreide procedure verlenen van een omgevingsvergunning een betere optie. De raad wordt gevraagd om te verklaren dat hiervoor geen verklaring van geen bedenkingen vereist is. Dit betekent een snellere en goedkopere vergunningprocedure. De kleine windmolens kunnen een bijdrage leveren aan de klimaatdoelstellingen van de gemeente.


    Behandelwijze:
    •Raad, eerste termijn
    •College, eerste termijn
    •Raad, eventueel tweede termijn
    •College, eventueel tweede termijn
    •Voorzitter: stemming (incl. stemverklaring) over:
    •Amendementen
    •Voorstel
    •Moties

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (2), D66-fractie (1), FNP-fractie (5), VVD-fractie (2), GrL-fractie (2), PvdA-fractie (3), PvdB-fractie (1)

    Besluit

    De raad besluit de lijst van categorieën waarvoor geen verklaring van geen bedenking is vereist uit te
    breiden met “kleine windmolens bij bestaande agrarische bedrijven”
    .

  8. 6

    Vragenhalfuurtje
    Vragen voor het vragenhalfuurtje die minimaal 2 werkdagen voor aanvang van de raadsvergadering worden ingediend, worden mondeling beantwoord tijdens de vergadering. De vragen moeten worden ingediend bij de voorzitter en de griffier. Hieronder worden voorafgaand aan de vergadering de ingediende vragen weergegeven.


    de volgende vraag is ingediend:


    mevr. Koopmans stelt namens de Partij van de Boeren vragen over stikstof.

    Besluit

    De raad neemt kennis van de beantwoording door het college van de vragen van:
    - mevrouw N. Koopmans (PvdB) over stikstof;
    - de heer M. Steenland (PvdA) over de Tweede Kamerverkiezingen;
    - mevrouw S. van der Werf (PvdA) over het structurele voordeel van euro 190.000,- dat tijdens de begrotingsraad werd medegedeeld.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    Memo stikstof
  9. 7

    Status: informerend


    KORTE PROCESBESCHRIJVING VAN HET ONDERWERP
    Op 7 mei 2013 heeft het college van burgemeester en wethouders het standpunt ingenomen om, in principe, medewerking te verlenen aan het verzoek de 2 percelen aan de noordzijde van de Seadwei te Eastermar te bestemmen voor woningbouw en daarvoor
    een procedure te starten. Het voorontwerp bestemmingsplan Eastermar, Seadwei (aanbrengen bouwvlak) heeft daartoe ter inzage gelegen. Er zijn 5 schriftelijke reacties op het voorontwerp ingediend en de notitie Inspraak en Overleg is opgesteld. Daarin zijn de reacties samengevat en van commentaar voorzien. De raad wordt gevraagd deze notitie voor kennisgeving aan te nemen. Op een later moment volgt besluitvorming door de raad in het kader van het vaststellen van het bestemmingsplan.


    •Raad: verhelderende vragen aan college
    •College: beantwoording
    •Voorzitter: conclusie vervolgproces

    Besluit

    De raad bespreekt de Notitie Inspraak en Overleg Bestemmingsplan Eastermar Seadwei.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    Afronding procedure
  10. 8

    Status: opiniërend.


    KORTE PROCESBESCHRIJVING VAN HET ONDERWERP
    Voor de gemeente Tytsjerksteradiel is een Nota Grondbeleid opgesteld voor de komende jaren. De gemeente beschikt op dit moment niet over een actuele nota grondbeleid. Zowel de geldende wetgeving als de beleidsuitgangspunten en de vastgoedmarkt in het algemeen zijn sterk in ontwikkeling. In de nota wordt het grondbeleid voor de gemeente voor de komende jaren vastgelegd.
    Besluitvorming is voorzien in de raad van 10 december 2020. De raad wordt nu gevraagd haar standpunten en adviezen te geven aan het college. De raad wordt gevraagd aan het college input te geven aangaande het voorliggend grondbeleid en over het voorstel om het college toe te staan om spoedeisende strategische gronden aan te kopen tot een bedrag van € 1.000.000,-.
    De Nota Grondbeleid 2020-2024 zal in de raad van december 2020 besluitvormend worden aangeboden aan de raad.


    Behandeling:
    •Wethouder: kan een inleidende toelichting geven
    •Opiniërende behandeling: raad discussieert onderling zonder vaste termijnen
    •College: kan nog inhoudelijk reageren
    •Voorzitter: conclusie vervolgproces

    Besluit

    De raad bespreekt het onderwerp opiniërend. De portefeuillehouder laat de raad vrijdagochtend 20 november weten of de besluitvormende behandeling van dit onderwerp op 10 december 2020 haalbaar is.

  11. 9

    Status: opiniërend
    De agendacommissie heeft op 11 november besloten de voorlopige status van dit onderwerp aan te passen van besluitvormend naar opiniërend. Dit betekent dat er tijdens deze vergadering nog geen besluit over dit onderwerp wordt genomen. De raad wil hier eerst richtinggevende uitspraken over doen naar het college.


    KORTE PROCESBESCHRIJVING VAN HET ONDERWERP
    Op 13 mei 2020 zijn de regionale woningbouwafspraken afgerond met de provincie. Daarbij is voor de gemeente Tytsjerksteradiel vastgelegd dat ter compensatie van de8 aanleg van de Centrale As, woningen kunnen worden gebouwd en welke voorwaarden daarvoor gelden. Tytsjerksteradiel dient binnen een jaar inzicht te gegeven in waar de woningen worden gerealiseerd. De mogelijkheid bestaat om hierop plannen aan te vullen tot 2024. De realisatie van de woningen moet uiterlijk 31-12-’29 zijn afgerond. Daarna
    vervalt de mogelijkheid om deze extra buitenstedelijke woningen te bouwen. In de brief van 2 september 2020 is aangegeven dat er 55 woningen zijn gereserveerd voor (buitenstedelijke) plannen in diverse dorpen. Van die 55 zijn er 44 toegewezen aan specifieke plannen in Aldtsjerk, Garyp, Sumar, Oentsjerk en Jistrum en zijn 11 als buitenstedelijke knelpuntenpot beschikbaar. De resterende 95 woningen zullen worden gerealiseerd bij Burgum. Het college stelt op basis van het geïnventariseerde in de multicriteria-analyse voor om in te zetten op de locaties Elingsloane en Kloosterlaan Zuid.


    Behandeling:
    •Wethouder: kan een inleidende toelichting geven
    •Opiniërende behandeling: raad discussieert onderling zonder vaste termijnen
    •College: kan nog inhoudelijk reageren
    •Voorzitter: conclusie vervolgproces

    Besluit

    De raad behandelt het onderwerp opiniërend. Besluitvorming zal niet plaatsvinden in de raadsvergadering van 10 december 2020.

  12. 9.1

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (2), D66-fractie (1), FNP-fractie (5), VVD-fractie (2), GrL-fractie (2), PvdA-fractie (3), PvdB-fractie (1)

    Moties

    Titel
    M-9-1 Moasje VVD, FNP, PvdB, CDA, CU, D66, PvdA - Kavel tusken Kleasterleane 12 en 14
  13. 10

    Status: besluitvormend
    Vooraf ingediende technische vragen van de raad en de antwoorden daarop van het college en eventuele amendementen en noties worden bij de besluitvorming betrokken.


    KORTE PROCESBESCHRIJVING VAN HET ONDERWERP
    In 2012 is een gebiedsvisie uitgewerkt: “De Stedenbouwkundige Visie Waterfront Burgum”. De gemeenteraad heeft in 2019 besloten om woningbouw in het gebied niet toe te staan. In 2020 is dit besluit nogmaals bevestigd. Er heeft daarna nog geen doorontwikkeling van de visie Waterfront plaatsgevonden. Inmiddels hebben verschillende partijen zich bij de gemeente gemeld met diverse ideeën
    voor de ontwikkeling van het gebied. Het burgerinitiatief De Warren Natuurlijk Groen heeft hiertoe op 17 september 2020 een uitgewerkt plan aan de raad aangeboden. De raad heeft aan het college de opdracht gegeven een procesvoorstel uit te werken. Daarbij heeft de burgemeester toegezegd in te zullen gaan op de verschillende initiatieven. In het Procesvoorstel worden de vervolgstappen omschreven. De raad wordt gevraagd daarover een besluit te nemen.
    Behandelwijze:
    •Raad, eerste termijn
    •College, eerste termijn
    •Raad, eventueel tweede termijn
    •College, eventueel tweede termijn
    •Voorzitter: stemming (incl. stemverklaring) over:
    •Amendementen
    •Voorstel
    •Moties

    Besluit

    Bij het vaststellen van de agenda is de status van dit punt veranderd naar opiniërend. De raad behandelt het onderwerp opiniërend. Het voorstel komt besluitvormend op de raadsvergadering van 10 december 2020.

  14. 11

    Status: besluitvormend.
    Eventueel vooraf ingediende schriftelijke vragen en de antwoorden daarop en de ingediende amendementen en moties worden bij de behandeling van dit voorstel betrokken.
    Daarnaast is een brief van het college toegevoegd met daarin een reactie op vragen van raadsleden, gesteld aan de ambtelijke organisatie.


    KORTE PROCESBESCHRIJVING VAN HET ONDERWERP
    Het bestemmingsplan “Sumar 2019” is opgesteld in het kader van de actualisering van bestemmingsplannen in onze gemeente.
    Het ontwerp-bestemmingsplan heeft ter inzage gelegen vanaf 20 december 2018 tot en met 23 februari 2019. Er zijn twee zienswijzen ontvangen. Naar aanleiding van één zienswijze en in verband met ambtelijke aanpassingen wordt aan de raad voorgesteld het plan gewijzigd vast te stellen.


    Het college heeft op 17 november 2020 een gewijzigde lijst ambtshalve aanpassingen aangeleverd om de bestemmingsplangrenzen aan te passen.


    Behandelwijze:
    •Raad, eerste termijn
    •College, eerste termijn
    •Raad, eventueel tweede termijn
    •College, eventueel tweede termijn
    •Voorzitter: stemming (incl. stemverklaring) over:
    •Amendementen
    •Voorstel
    •Moties

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (2), D66-fractie (1), FNP-fractie (5), VVD-fractie (2), GrL-fractie (2), PvdA-fractie (3), PvdB-fractie (1)

    Besluit

    De raad besluit:
    A. Met betrekking tot het bestemmingsplan:
    1. De twee zienswijzen ontvankelijk te verklaren;
    2. Tegemoet te komen aan de zienswijze van Gedeputeerde Staten zoals
    aangegeven in de reactie op de zienswijze;
    3. Niet tegemoet te komen aan de zienswijze twee;
    4. In te stemmen met de ambtshalve aanpassingen zoals aangegeven in bijlage 3
    behorende bij dit voorstel;
    5. Het bestemmingsplan “Sumar 2019” met IMRO-code NL.IMRO.0737.02BPIV met
    inachtneming van het gestelde onder A. 1 tot en met 4 gewijzigd vast te stellen;
    B. Met betrekking tot het exploitatieplan:
    1. Geen exploitatieplan vast te stellen;
    2. De bevoegdheid tot het nemen van een besluit over het al dan niet vaststellen van
    een exploitatieplan in relatie tot de vaststelling van een wijzigings(plan) te
    delegeren aan burgemeester en wethouders.

  15. 11.1

    Stemuitslag

    voor 32%
    tegen 68%
    voor
    D66-fractie (1), VVD-fractie (2), PvdA-fractie (3), PvdB-fractie (1)
    tegen
    CDA-fractie (6), CU-fractie (2), FNP-fractie (5), GrL-fractie (2)

    Amendementen

    Titel
    A-11-1 Amendement VVD en PvdB-Kavel tussen Knilles Wytseswei 3 en 5 te Sumar
  16. 11.2

    Stemuitslag

    voor 32%
    tegen 68%
    voor
    D66-fractie (1), VVD-fractie (2), PvdA-fractie (3), PvdB-fractie (1)
    tegen
    CDA-fractie (6), CU-fractie (2), FNP-fractie (5), GrL-fractie (2)

    Moties

    Titel
    M-11-2 Motie VVD en PvdB - onderzoek woningbouw Sumar
  17. 12

    Status: besluitvormend.
    De technische vragen van burgerlid Jager en de antwoorden daarop van het college (de technische bijlagen zijn opvraagbaar bij de raadsgrifie) en de ingediende amendementen en moties worden bij de behandeling van dit voorstel betrokken.


    KORTE PROCESBESCHRIJVING VAN HET ONDERWERP
    Er ligt een aanvraag omgevingsvergunning van TenneT voor het bouwen van een transformatorveld met koppeltransformator op het perceel Rustenburgerweg 1B, 9255XH te Tytsjerk. Dit plan is in strijd met het bestemmingsplan. Voorstel is hieraan mee te werken.
    Het college van burgemeester en wethouders is bevoegd omgevingsvergunningen af te geven. Dit geldt ook voor omgevingsvergunningen die strijdig zijn met het bestemmingsplan maar ruimtelijk wel goed kunnen worden onderbouwd en niet strijdig zijn met een goede ruimtelijke ordening. Om te voorkomen dat de raad vanwege verschuiving van bevoegdheden buitenspel zou komen te staan mag het college dit type omgevingsvergunning alleen afgeven wanneer de raad een verklaring van geen bedenkingen afgeeft.


    Behandelwijze:
    •Raad, eerste termijn
    •College, eerste termijn
    •Raad, eventueel tweede termijn
    •College, eventueel tweede termijn
    •Voorzitter: stemming (incl. stemverklaring) over:
    •Amendementen
    •Voorstel
    •Moties

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (2), D66-fractie (1), FNP-fractie (5), VVD-fractie (2), GrL-fractie (2), PvdA-fractie (3), PvdB-fractie (1)

    Besluit

    De raad besluit:
    1. Een ontwerpverklaring van geen bedenkingen af te geven ten behoeve van een
    aanvraag omgevingsvergunning voor het bouwen van een transformatorveld met
    koppeltransformator op het perceel Rustenburgerweg 1B, 9255XH te Tytsjerk.
    2. De onder 1 genoemde ontwerpverklaring van geen bedenkingen aan te merken
    als definitieve verklaring van geen bedenkingen indien geen zienswijzen worden
    ingediend tegen de ontwerpverklaring van geen bedenkingen.

  18. 13

    Status: besluitvormend
    Vooraf ingediende technische vragen van raadsleden en de antwoorden daarop van het college en eventuele amendementen en oties worden bij de besluitvorming betrokken.


    KORTE PROCESBESCHRIJVING VAN HET ONDERWERP
    Onze Archiefverordening schrijft voor dat burgemeester en wethouders tweejaarlijks aan de gemeenteraad verslag doen van hetgeen zij als archiefzorgdrager ex artikel 30 Archiefwet hebben verricht. De nu aangeboden verslaglegging over de documentaire informatievoorziening behandelt de periode 2018/2019. Daarnaast heeft de provinciale toezichthouder de uitvoering van de gemeentelijke taken in het kader van de Archiefwet beoordeeld. Naar aanleiding daarvan is een verbeterplan opgesteld.
    In het kader van het horizontaal toezicht legt het college van B. en W. vervolgens verantwoording hierover af aan de gemeenteraad. De gemeenteraad beoordeelt de verslaglegging en bespreekt eventueel de inhoud daarvan en de daaropvolgende acties.


    Behandelwijze:
    •Raad, eerste termijn
    •College, eerste termijn
    •Raad, eventueel tweede termijn
    •College, eventueel tweede termijn
    •Voorzitter: stemming (incl. stemverklaring) over:
    •Amendementen
    •Voorstel
    •Moties

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (2), D66-fractie (1), FNP-fractie (5), VVD-fractie (2), GrL-fractie (2), PvdA-fractie (3), PvdB-fractie (1)

    Besluit

    De raad besluit kennis te nemen van het verslag van de documentaire informatievoorziening
    over 2018-2019 en het verbeterplan archief- en informatiebeheer.

  19. 14

    Status: besluitvormend.
    Eventueel vooraf ingediende schriftelijke vragen en de antwoorden daarop en de ingediende amendementen en moties worden bij de behandeling van dit voorstel betrokken.


    KORTE PROCESBESCHRIJVING VAN HET ONDERWERP
    Vanwege het bereiken van de maximale zittingstermijn dient mevrouw J. Westinga de rekenkamercommissie van Tytsjerksteradiel per 1 januari 2021 te verlaten. In haar plaats dient de raad een opvolger te benoemen.
    Een selectiecommissie heeft gesprekken gevoerd met een viertal kandidaten en draagt de heer Swart uit De Knipe voor als nieuw lid van de Rekenkamercommissie. De raad is daartoe bevoegd. De rekenkamercommissie van Tytsjerksteradiel vormt sinds 1 januari 2015 een personele unie met de rekenkamercommissie van Achtkarspelen. De raad van Achtkarspelen neemt eveneens op 19 november 2020 een besluit over de benoeming.


    Behandeling:
    I.v.m. digitaal vergaderen en het benoemen van personen, zal de raad  de  geanonimiseerde stembriefjes invullen en uiterlijk vrijdagmiddag 20 november 2020, 12.00 uur inleveren in het gemeentehuis.
    De voorzitter en griffier zullen de stemmen tellen en de uitslag communiceren via Ibabs.

    Besluit

    Er zijn 19 enveloppen met stembriefjes tijdig ingeleverd. Dit betekent dat is voldaan aan het stemquorom van artikel 29 lid 1 Gemeentewet.


    Op de heer E.A.M. de Swart zijn 19 stemmen 'voor' uitgebracht.


    De raad besluit de heer E.A.M. de Swart uit De Knipe met ingang van 1 januari 2021 te benoemen als lid van de rekenkamercommissie van de gemeente Tytsjerksteradiel.

  20. 15

    Status: besluitvormend.
    Eventueel vooraf ingediende schriftelijke vragen en de antwoorden daarop en de ingediende amendementen en moties worden bij de behandeling van dit voorstel betrokken.


    KORTE PROCESBESCHRIJVING VAN HET ONDERWERP
    De werkgeverscommissie van de raad heeft samen met de griffier de heer O.E. de Vries geconstateerd dat het huidige parttime dienstverband van de adjunct-griffier in uren te krap is. De werkgeverscommissie stelt voor het dienstverband van de adjunct-griffier uit
    te breiden van 28 naar 30 uur.


    Behandelwijze:
    •Werkgeverscommissie, toelichting
    •Raad, eerste termijn
    •Werkgeverscommissie, eventueel tweede termijn
    •Raad, eventueel tweede termijn
    •Voorzitter: stemming (incl. stemverklaring) over:
    •Amendementen
    •Voorstel
    •Moties

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (2), D66-fractie (1), FNP-fractie (5), VVD-fractie (2), GrL-fractie (2), PvdA-fractie (3), PvdB-fractie (1)

    Besluit

    Het dienstverband van de adjunct-griffier mevrouw A. Dam per 1 september 2020 uit te
    breiden van 28 uur per week naar 30 uur per week en de financiële gevolgen hiervan via
    een begrotingswijziging structureel ten laste te brengen van de begrotingssaldi.

  21. 15.a

    Status: besluitvormend.
    Eventueel vooraf ingediende schriftelijke vragen en de antwoorden daarop en de ingediende amendementen en moties worden bij de behandeling van dit voorstel betrokken.


    KORTE PROCESBESCHRIJVING VAN HET ONDERWERP
    Na het raadsbesluit in februari 2019 over de Nije Westermar is het college van start gegaan met de uitvoering hiervan binnen de gestelde kaders en bevoegdheden. Het college heeft besloten om, conform de ingezette beleidslijn rondom de privatisering, het deel van de sporthal met de voorzieningen zoals benoemd in de ontwikkelovereenkomst sporthal Nije Westermar ten behoeve van FC Burgum over te dragen in eigendom naar deze vereniging. Hierdoor wordt het gebouw in appartementen gesplitst. Een voortvloeisel van deze splitsingsakte is de oprichting van en deelname in een Vereniging van Eigenaren. Het college heeft het ontwerpbesluit genomen om deze vereniging op te richten en hierin deel te nemen.
    Voordat dit besluit definitief kan worden genomen, stelt het college de raad, op basis van artikel 160 lid 2 van de Gemeentewet, in de gelegenheid om wensen en bedenking ter kennis van het college te brengen over dit ontwerpbesluit tot oprichting van en deelname
    in de Vereniging Van Eigenaren.
    < input id="squire-selection-start" type="hidden">


    Behandelwijze:
    •Raad, eerste termijn
    •College, eerste termijn
    •Raad, eventueel tweede termijn
    •College, eventueel tweede termijn
    •Voorzitter: stemming (incl. stemverklaring) over:
    •Amendementen
    •Voorstel
    •Moties

    Stemuitslag

    voor 76%
    tegen 24%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (2), D66-fractie (1), FNP-fractie (4), PvdA-fractie (3)
    tegen
    FNP-fractie (1), VVD-fractie (2), GrL-fractie (1), PvdB-fractie (1)

    Besluit

    De raad besluit:
    1. Kennis te nemen van het bijgevoegde ontwerpbesluit van college van burgemeester en wethouders met betrekking tot de oprichting van een deelneming in een Vereniging van eigenaren Nije Westermar.
    2. Hierover geen wensen of bedenkingen ter kennis van het college te brengen.

  22. 15.b

    Status: besluitvormend.
    Eventueel vooraf ingediende schriftelijke vragen en de antwoorden daarop en de ingediende amendementen en moties worden bij de behandeling van dit voorstel betrokken.


    KORTE PROCESBESCHRIJVING VAN HET ONDERWERP
    Aanleiding voor herziening van de APV is gelegen in wijziging van wet- en regelgeving en nieuwe jurisprudentie. In de zomer van 2019 is vanuit de VNG een zogeheten ‘zomerupdate’ van de APV verschenen met wijzigingsvoorstellen. De herziening van de APV is in werkgroepverband aangepakt.
    In eerste instantie is eerder een voorstel aan de raad aangeboden, waarin ook een wijziging van de sluitingstijden voor paracommerciële horeca is voorgesteld (artikel 2:29 lid 2 APV). Dit artikel heeft een relatie met het voorstel tot aanpassing van Drank- en horecaverordening. Omdat het opiniërende debat over dit voorstel is aangehouden, zijn de beide voorstellen
    losgekoppeld. Concreet betekent dit dat in deze aangepaste versie van het raadsvoorstel artikel 2:29 lid 2 gelijk blijft aan het nu geldende artikel. Het wijzigingsvoorstel met betrekking tot dit artikel wordt meegenomen in het raadsvoorstel tot aanpassing van de Drank- en horecaverordening. Voorts zijn, ter uitvoering van een raadsbesluit van juni 2003 welke blijkbaar nog altijd niet in de APV was verwerkt, de artikelen 2:29 (m.u.v. lid 2), 2:30 en 2:31 aangepast aan de systematiek van de sinds 2003 gehanteerde toelatingstijden in plaats van sluitingstijden bij de horeca. Tevens zijn hierbij de terrastijden in de APV aangepast aan de destijds genomen besluiten. De meest in het oog springende aanpassing is gelegen in het opnemen van regels
    aangaande Outlaw Motorcycles Gangs (OMG’s). Daarnaast is rondom de problematiek 'Lachgas' Lachgas een aanscherping van het ventverbod in de APV aangebracht.


    Behandelwijze:
    •Raad, eerste termijn
    •College, eerste termijn
    •Raad, eventueel tweede termijn
    •College, eventueel tweede termijn
    •Voorzitter: stemming (incl. stemverklaring) over:
    •Amendementen
    •Voorstel
    •Moties

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (2), D66-fractie (1), FNP-fractie (5), VVD-fractie (2), GrL-fractie (2), PvdA-fractie (3), PvdB-fractie (1)
  23. 16

    Status: informerend
    Bij dit agendapunt komt geen raadsvoorstel


    KORTE PROCESOMSCHRIJVING:
    In de raadsvergadering van 22 oktober 2020 is besloten dit onderwerp als vast agendapunt van elke raadsvergadering te plaatsen. Op verzoek van burgemeester Gebben is op 17 november 2020 een memo toegevoegd.


    Behandeling:
    •Portefeuillehouder: delen van ervaringen en vragen
    •Raad: vragen
    •Portefeuillehouder: reactie op vragen

    Besluit

    De raad bespreekt dit onderwerp informerend.

    Toezeggingen

    Onderwerp
    Droge horeca
  24. 17

    Ter vaststelling door de raad.

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (2), D66-fractie (1), FNP-fractie (5), VVD-fractie (2), GrL-fractie (2), PvdA-fractie (3), PvdB-fractie (1)

    Besluit

    De raad besluit de besluitenlijsten en lijstje toezeggingen van de raadsvergaderingen 8 en 22 oktober 2020 vast te stellen onder de aanvulling dat scherper wordt opgenomen dat COVID-19 als standaard agendapunt na de mededelingen wordt opgenomen.

  25. 18

    Status: besluitvormend.


    Behandelwijze:
    Indieners: korte toelichting
    Raad: reacties
    College: reactie
    Stemming over de motie

    Stemuitslag

    voor 100%
    voor
    CDA-fractie (6), CU-fractie (2), D66-fractie (1), FNP-fractie (5), VVD-fractie (2), GrL-fractie (1), PvdA-fractie (3), PvdB-fractie (1)

    Moties

    Titel
    MV-18-1 Motie vreemd PvdA - Opstellen richtlijnen actieve en passieve informatieplicht.pdf
  26. 18.a.1

    Stemuitslag

    voor 36%
    tegen 64%
    voor
    D66-fractie (1), VVD-fractie (2), GrL-fractie (2), PvdA-fractie (3)
    tegen
    CDA-fractie (6), CU-fractie (2), FNP-fractie (5), PvdB-fractie (1)

    Moties

    Titel
    MV-18a-1 Motie vreemd GrL, PvdA, VVD - inzetten op behoud bieb Hurdegaryp
  27. 19
    Sluiting